Elanden nabij vakantiehuis zweden


Värmland ligt in het midden van Zweden. Det talloze meren (totaal 10.513), vele natuurreservaten, skipistes, wandelpaden, musea, bergen en beekjes maken deze provincie tot een van de fraaisten van Zweden.

77% van de oppervlakte van Värmland bestaat uit bos. Uitzonderlijke roofdieren zoals de beer, wolf, lynx en veelvraat zul je niet snel zien maar in het gebied rond Eksharad worden wel wolven gesignaleerd. Vaker zul je er elanden tegenkomen. Rond de schemering komen ze tevoorschijn en kun je ze langs de kant van de weg zien lopen. Tijdens het jachtseizoen (oktober) zijn de elanden onrustig en zullen ze meer rondtrekken. 

Värmland behoort tot de grotere provincies van Zweden. De totale oppervlakte is 18.164 km2 welke gebruikt wordt door slechts 274.000 mensen. Gemiddeld komt dit neer op 16 inwoners per km2. Een schril contrast met Nederland waar ongeveer 400 bewoners per km2 leven.
Värmlands grootste gemeentes zijn die van Torsby en Karlstad. Deze gemeentes hebben de meeste inwoners.

Het westen van Värmland heeft fraaie wandelgebieden. Het natuurreservaat Glaskogen is hiervan een voorbeeld. Noorwegen is vanuit het westen goed te bereiken en biedt vele mogelijkheden. 

De plaatsen in het zuiden van Värmland liggen veelal aan de rivieren en aan het grote meer Vänern. Recreatief is het hier goed vertoeven per boot (ook rondvaartboten), vlot en kano. De rivieren en meren bieden uitstekende mogelijkheden voor de vissport. De steden Kristinehamn en Karlstad nodigen uit om eens lekker te winkelen. 

Het oosten van Värmland staat vooral bekend om zijn vroegere ijzerindustrie. Enkele oude ijzermijnen en mineraalmusea geven een beeld weer van hoe de industrie destijds heeft gefunctioneerd. 

In het midden van Värmland (het gebied waar het huis ligt) is veel natuurschoon. Tevens zijn er vele leuke recreatieve activiteiten te ondernemen. Een voorbeeld hiervan is het waterpark in Sunne of de Golfbaan in Råda. Er worden activiteiten zoals GPS-tochten, safari's, kanotochten en dergelijke georganiseerd. 

In het noorden van Värmland is de natuur wat ruiger. Hier vindt je de wat grotere ski-pistes van Branäs en Hovfjället welke prima zijn te bereiken vanuit het huis.