uitzicht vakantiehuis zweden


Zweden heeft net als haar buurland Noorwegen te maken met een Warme Golfstroom. Zo ligt de gemiddelde jaartemperatuur aanzienlijk hoger dan de landen die op dezelfde breedte liggen (Alaska, Groenland en het Noorden van Rusland). 

Midden Zweden heeft een landklimaat. Dit betekent warme droge zomers en koude winters. Oorzaak van dit klimaat is de bergketen in Noorwegen. De wolken stijgen snel en het regent daar dus vaak. Achter de bergketen is het veel droger en zonniger. Dit is het gebied waar het huis staat.

In het noorden bij Lapland en de oostelijke gebieden kan het erg koud zijn. De Botnische Golf vriest zelfs helemaal dicht. In Lapland vriest het soms 35ºC. In de noordelijke gebieden ligt gemiddeld zo'n twee meter sneeuw. In Stockholm kan de sneeuw wel drie maanden blijven liggen.

Het zuiden heeft een uitgesproken zeeklimaat. Hier valt dan ook wat meer regen dan in de rest van Zweden.

Evenals in Noorwegen en Finland zijn er in Zweden twee bijzondere fenomenen waar te nemen: de middernachtzon en het noorderlicht. In de zomer blijft het dan ook erg lang licht. Je kunt genieten van de lange avonden. 's Winters is het echter vroeg donker en laat licht.